Těstoviny Agnesi
Kdo by neznal těstoviny. Pro jejich zajímavé tvary, chutě a pro jejich poměrně vysokou nutriční hodnotu jsou nenahraditelnou součástí našeho jídelníčku.
Patří mezi nejvýznamnější základní potraviny.
Jsou lehce stravitelné.
Mají nízký obsah tuku.
Dodávají energii.
Obsahují mnoho škrobu a bílkovin.
Jsou bohaté na uhlovodíky.
Obsahují nerostné látky, jako je draslík, fosfor a vápník.
Energetická výtěžnost 100 gramů těstovin se pohybuje kolem 1500 kilojoulů (360 kilokalorií).
I když „pasta“ neodmyslitelně patří k Itálii, přesto existují teorie, podle kterých kolébkou těstovin je Čína. Údajně je v 1292 roce přivezl do Itálie známý cestovatel Marco Polo. Byly to nudle z rýžové mouky.
Avšak stovky let předtím (1.století n.l.) se můžeme v Apiciově knize dočíst o „lasagne“. Tudíž těstoviny zřejmě opravdu pocházejí z Apeninského poloostrova. A dokonce existují důkazy z doby etrusků v podobě rádýlek a formiček i válečků na těsto. Zdá se tedy, že kolébkou těstovin je bezesporu Itálie.
Celý sortiment zahrnuje mnoho různých druhů těstovinových výrobků různého jakostního stupně. Z různých hledisek je lze rozdělit zejména podle:
- druhu pšeničné suroviny
- použití vajec
- tvaru.
Pokud jste se domnívali, že tvar těstovin je pouze estetickou záležitostí, mýlili jste se. To, zda jsou podlouhlé nebo ve tvaru hvězdiček, spíše vypovídá o jejich funkčnosti. Proto je dobré znát alespoň pár základních pravidel:
Plněné
Neplněné
Polévkové
Název a druh těstovin často souvisí s tím, jakým způsobem jsou krájeny (tagliare italsky znamená krájet – odtud např. tagliatelli) nebo se váže k výsledku krájení (fetta znamená plátek, krajíc, viz. fetucce, fetuccine - dlouhé široké nudle).
Těstoviny se vyrábí z nekynutého ani nijak chemicky upravovaného těsta. Směs se skládá z pšenice, pitné vody, soli a přídavných látek. Všechny přísady se podle příslušných receptů smísí v mísicí vaně míchačky, v moderních provozech pod vakuem. Speciální hnětací stroj je pak zpracuje na poměrně suché, drolivé ale homogenní těsto, z něhož se pak různým způsobem tvarují výrobky rozličných tvarů. Podle toho se těstoviny dělí na lisované a válcované, a to řezané, vypichované a svitky.
Jsou dány druhem použitých základních surovin, kterých je však pro jejich výrobu potřeba jen malý počet, jsou to:
Jakmile Italové začali vyrábět těstoviny z pšeničné mouky, všichni se pro ně nadchli. Nejdřív se vyráběly špagety nebo nudle a dnes už je na světě přes 300 různých druhů. Jsou uznávány po celém světě jako moderní pokrm pro svou různorodost, kreativnost, přizpůsobivost, vhodnost pro slavnostní pokrm, tak pro svou praktičnost, jednoduchost, rychlost přípravy a ekonomičnost. Italové dovedli těstoviny k dokonalosti.
Jiří Urban
OTROKOVICE
MASTERS - veteráni
+420 728 524 888 J.Urban
+420 703 535 060 J.Janoušek
+420 775 627 572 Z.Plesarová
+420 608 224 946 F.Uhlík
předseda atletického oddílu
+420 605 155 155 A.Prudký
místopředseda
+420 605 410 260 P.Beznoska
OTROKOVICE
Vytvořeno službou Webnode