Je skvělé vyhrát, přetěžké je vyhrávat

Pečky II.

16.03.2009 18:05

 

Pečecká desítka: Zaostřeno na veterány

Vanda Kadeřábková-Březinová

Pečecká desítka: Zaostřeno na veterány
foto: Martin Symon

Jubilejní Pečky letos hostily také veteránské Mistrovství ČR v silničním běhu. Miloš Smrčka pokořil veteránský traťový rekord ve své kategorii (33:13), dva z veteránů se vešli do první desítky absolutního pořadí, pět běžkyň nad 35 let a dva běžci nad 60 se vměstnali cílovými časy pod hranici 40 minut. Nejstaršími účastníky byl Alexandr Fretzner (85) a Dana Ellingerová (70). OBSAHUJE INFORMACI O TOM, JAK ROZŠÍŘIT ŘADY REPREZENTANTŮ - VETERÁNŮ

 

Pestrobarevný had, který se vlnil na přesně změřené a velmi příjemné trati s fandícími diváky kolem skrýval mnoho běžců a běžkyň, kteří tu dosáhli úctyhodných výkonů. Počasí jako na objednávku přálo osobním rekordům a hlas skvělého komentátora Iva Domanského povzbudil do finiše i ty nejztuhlejší nohy.

„Ještě mně trochu táhly svaly po Kbelské,“ říká vítěz „pětapadesátek“ Miloš Smrčka (BK Říčany), jehož cílem je letos mistrovství Evropy v běhu do vrchu. Loňský světový šampionát, který se uskutečnil v Dolní Moravě, musel kvůli zdravotním problémům nedobrovolně vynechat.

A další vítězové veteránských kategorií? Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí) s přehledem boří mýty o tom, že běhání je pro matku tří dětí přinejmenším složité, když dorazila do cíle ve stejném čase jako vítěz padesátiletých, Miroslav Matěcha z TJ Hvězda Trnovany (37:13). Karla Mališová z TJ Zentiva (48) proběhla cílem v čase jen o kousek nad hranicí 40 minut. A kolik mladších mužů stačilo Jardovi Čechovi (Liga 100 Praha), který v kategorii nad 65 let běžel v čase 42:23? Nebo jen o několik let mladší Věnceslavě Pokorné z AC Kovošrot (45:37)? „Ještě v padesáti jsem to běhala pod čtyřicet,“ říká k tomu sama. Pohled do výsledků ale jasně říká, že velké uznání zaslouží i ti, kteří se tu do skromného výčtu nevešli.

A nejstarší závodníci? Ve věku, kdy většina běžné populace sleduje sport nanejvýše v papučích u televize, řeší nejrůznější neduhy a několik rychlejších kroků hrozí kolapsem (nebo už shlíží na svět z druhého břehu), tihle borci svádějí tvrdé boje jak se soupeři, tak se svými časy. Přibývající léta totiž neúprosně přidávají minuty navíc, ať se tomu bráníme, jak chceme. A tak rozhodně stojí za to smeknout například před Karlem Matznerem, předsedou Sdružení veteránů Českého atletického svazu, který ve svých 80 letech umí desítku stále s přehledem pod hodinu.

„Ne vždycky se mi chtělo, ale vím, že bez běhání prostě nemohu být,“ vyznává se z celoživotní lásky k běhu nejstarší závodník na trati, Alexandr Fretzner. Jeho vzorem je dvaadevadesátiletý atlet. Ostatně – na světových „Masters“ akcích je vypsána také kategorie 100+.

Veteránská mistrovství mají kouzlo také v tom, že do poslední chvíle nevíte, jak na tom jste. Zda ten, koho právě předbíháte, nebo ten, kdo se právě mihl kolem vás, je z vaší kategorie. Mnozí závodníci vypadají o mnoho let mladší, jako by se u nich čas zastavil. I to může být motivace pro ty, kteří se v běhání zatím ještě nenašli. Bonusem pak může být pěkná postava, na kterou se nenabalují tukové polštáře tak ochotně jako na neběhající zbytek světa. Velmi potěšitelná zde byla účast v ženských kategoriích – do cíle jich doběhlo více než 70 (z celkového počtu 436 běžců). Může to být samozřejmě ještě lepší – jen houšť!


 


 


Jste ambiciózní běžci, ale limity pro reprezentaci na velké světové události vám byly vždycky hodně vzdálené? Tak čtěte dále. S pětatřicátými narozeninami můžete obléknout reprezentační dres i vy. A nemusíte plnit žádné přísné limity. Veteráni mají své evropské a světové šampionáty venku i v hale, Evropské a Světové veteránské hry (European/World Masters Games jako obdobu Olympijských her, mistrovství v běhu do vrchu i mimo dráhu. Letošní HME se uskuteční na konci března v italské Anconě, ME v silničním běhu a chůzi v Aarhusu (Dánsko) v posledních květnových dnech, MS na dráze (a v maratonu) ve finském Lahti na přelomu července a srpna a konečně Světové veteránské hry v říjnu v Sydney. Tam se medaile rozdávají v každé kategorii zvlášť. A co je zvlášť milé – na účast v nich není třeba plnit žádné limity, stačí být jen členem (což obnáší zaplacení symbolického příspěvku - pro letošní rok je to 200,-Kč).

Napoprvé ani není třeba cestovat tak daleko – v tomto roce se koná několik mistrovských závodů také u nás. Nejbližším republikovým šampionátem je ultramaraton na 50 km v Mníšku 18. dubna, a dále:

25. dubna Mělnický maraton míru
8. května
běh do vrchu v Šárovcově Lhotě - Zvičina
20. června chůze na 10 a 20 km v Přerově

27. června mistrovství ČR na dráze v Písku
4. července kros v Tuhani u Dubé na Českolipsku
25. října Kobeřický půlmaraton (Opava)

Rozšiřte řady našich reprezentantů! Pokud vám bude nejpozději 28. května tohoto roku 35 let, neváhejte a jeďte na mistrovství Evropy do Dánska. V posledních květnových dnech se v dánském Aarhusu uskuteční mistrovství Evropy v bězích mimo dráhu a chůzi. Poběží se tu silniční desítka, půlmaraton, kros a krosová štafeta, v chůzi startuje desítka a třicítka, resp. dvacítka. Ovšem pozor, poslední váhající střelci se mohou přihlásit nejpozději do 18. března, tedy do dvou dnů.

Kontakt

Jiří Urban

tuhykk@seznam.cz

OTROKOVICE
765 02 Česká republika

MASTERS - veteráni
+420 728 524 888 J.Urban
+420 703 535 060 J.Janoušek
+420 775 627 572 Z.Plesarová
+420 608 224 946 F.Uhlík

předseda atletického oddílu
+420 605 155 155 A.Prudký
místopředseda
+420 605 410 260 P.Beznoska

Vyhledávání

SSCO --  Speed skating club Otrokovice

ZLÍNSKÝ KRAJ MĚSTO OTROKOVICE ČAS JISKRA

TOPlistTOPlist

 

 

OTROKOVICE


 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode