![]() Čerstvý česnek je nejzdravější |
Podařilo se jim to díky třicetidennímu výzkumu, při němž dostávaly česnek krysy. Příznivý vliv na srdce spočívá v uvolnění cév za pomocí sirovodíku, který vzniká, když je čerstvý česnek rozdrcen.
"Tato látka je spojovaná se zkaženými vejci, ale sirovodík také funguje v těle jako chemický posel. Uvolňuje cévy, čímž se zvětšuje jejich průtočnost. Zpracovaný a vařený česnek sirovodík neuvolňuje," řekl jeden z autorů studie Dipak Das.
Česnek jako doplněk stravy
Krysy byly ve výzkumu rozděleny do dvou skupin, z nichž jedné byl podáván česnek čerstvý, druhé upravený. Po simulovaném infarktu se pak sledovalo, jak se u zvířat srdce uzdravovalo.
"Česnek čerstvý i upravený pomáhal snížit poškození vyvolané nedostatkem kyslíku. Ten čerstvý ale mnohem účinněji obnovuje správný tok krve v aortě a zvyšuje tlak v levé srdeční komoře," řekl Das.
Studie je považována za přínos pro ty pacienty, kteří mají potíže se srdcem a chtějí jako doplněk k léčbě používat také přírodní prostředky. Podle statistik se k přírodní medicíně uchyluje třetina Američanů.