Je skvělé vyhrát, přetěžké je vyhrávat

MCT - TUKY

20.03.2009 15:10

MCT

 www.penco.cz  

MTC tuky - ENERGIE, KTERÁ VÁS DOSTANE

Poslední horkou novinkou v oblasti energetických přípravků jsou MCT tuky. V článku naleznete odpovědi na tyto otázky: V čem tkví jejich účinek, jak ovlivňují výkon vytrvalostního sportovce a proč jsou více než zajímavou alternativou sacharidů?  

Co to je MCT olej?
MCT olej je speciální přírodní jedlý olej, který se získává z kokosového nebo palmojádrového oleje. Má neutrální lehkou olejovou chuť. Název MCT olejů (Medium Chain Triacylglycerols) byl odvozen od délky jejich uhlíkového řetězce, který má na rozdíl od běžných tuků pouze 8-10 uhlíků, je tedy mnohem kratší.  Odlišná struktura MCT  olejů z hlediska sportovce velmi přínosná při jejich metabolismu:

  • Zpracování MCT je v těle mnohem rychlejší – udává se, že se metabolizuje až 4x rychleji než běžné tuky (s dlouhým řetězcem), které jsou v běžné potravě nejvíce zastoupeny.
  • Organismem jsou MCT využívány ihned jako okamžitý zdroj energie a neukládají se ve formě zásobního tuku¨.

MCT a sport .
Možnosti využití MCT ve sportu jsou poměrně široké.  Z hlediska vytrvalostního sportu fungují MCT především jako alternativní zdroj energie k běžně využívaným karbohydrátům (sacharidům).  MCT  poskytují 2x více energie než sacharidy a bílkoviny. Tato energie je stejně jako u jednoduchých sacharidů ihned využitelná svalovými buňkami.  Díky těmto vlastnostem se MCT stávají velmi oblíbeným energetickým palivem mnoha vytrvalostních sportovců, jako jsou např. maratonci, triatleti, cyklisti apod.  Tito sportovci mají velké energetické nároky, zvláště pak na přísun okamžitě využitelné energie. Takový potenciál v sobě skrývají právě MCT oleje, které navíc šetří a chrání svalový glykogen. Výsledkem vyčerpání svalového glykogenu je totiž rapidní pokles výkonnosti, který přijaté MCT dokážou významně oddálit.


 Při odbourávání sacharidů se v těle tvoří jako odpadní produkt kyselina mléčná, jejíž zvýšené množství se v těle sportovce projevuje pálením svalů a rychlejším nástupem únavy. Vzhledem k tomu, že se z MCT  kyselina mléčná netvoří, nepocítí sportovec ani tyto nepříjemné symptomy.


Kromě vytrvalostních sportů nalézají MCT oleje uplatnění i např. v kulturistice, kde jsou skvělým pomocníkem při tzv. rýsování. V tomto období mají kulturisti omezený přísun sacharidů a tuků, což jim přináší problémy s nedostatkem energie. Vzhledem k tomu, že se MCT v těle neukládají, ale jsou ihned spalovány, jsou v období rýsování tím nejlepším doplňkem.

Který  MCT vybrat? .
Mezi velmi kvalitní MCT oleje patří např. MCT Oil vyráběný společností Penco. Obohacením MCT antioxidanty- vitamínem E a koenzymem Q10, se sofistikovaně řeší problém s vyšším přísunem volných kyslíkových radikálů během intenzivní fyzické zátěže.  Koncentrace volných kyslíkových radikálů je totiž v přímé úměře s délkou a intenzitou fyzické zátěže. Předpokládá se, že volné radikály jsou příčinou přetrvávání svalové bolesti několik dní po těžkém tréninku. Doplněné antioxidanty pak umí účinku volných radikálů zabránit.
Studie koenzymu Q10 prokázaly, že jeho suplementací se zlepšuje srdeční činnost a přenos kyslíku krví, neboť srdce využívá koenzym Q10 jako svůj primární zdroj energie.

Jak MCT užívat? .
MCT jsou oleje nerozpustné ve vodě a jako oleje také chutnají. Komu jemná olejovitá chuť nevadí, pak ať bere polévkovou lžíci 1 až 3 dávky denně, tj. 15 – 45 g MCT denně s jídlem. Někdo však MCT raději přimíchá do salátů, případně do jogurtů a pomazánek. Pro dosažení optimálních účinků se vrcholovým sportovcům osvědčuje denní dávku MCT kombinovat např. komplexní výživou určenou pro období před fyzickou zátěží jako je např. BEFORE ACTIVITY nebo PELUPA.
Pokud s MCT teprve začínáte, je lepší dávky oleje zvyšovat postupně od čajové lžičky až k dávce cca 3 lžící denně, pro omezení nežádoucích projevů (u citlivějších jedinců např. průjmy).

Kontakt

Jiří Urban

tuhykk@seznam.cz

OTROKOVICE
765 02 Česká republika

MASTERS - veteráni
+420 728 524 888 J.Urban
+420 703 535 060 J.Janoušek
+420 775 627 572 Z.Plesarová
+420 608 224 946 F.Uhlík

předseda atletického oddílu
+420 605 155 155 A.Prudký
místopředseda
+420 605 410 260 P.Beznoska

Vyhledávání

SSCO --  Speed skating club Otrokovice

ZLÍNSKÝ KRAJ MĚSTO OTROKOVICE ČAS JISKRA

TOPlistTOPlist

 

 

OTROKOVICE


 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode