foto: Profimedia.cz
Po konzumaci hranolek či hamburgeru budete mít brzy hlad. |
Měli byste si hlídat takzvaný glykemický index potravin (GI), který určuje, nakolik zkonzumovaná potravina cukr v krvi ovlivní. Jinak se vám bude těžko hubnout.
|
Každé zvýšení hladiny cukru vyprovokuje slinivku břišní k vyplavení hormonu inzulinu. A platí, že čím více stoupne hladina cukru, tím víc je třeba inzulinu, který cukr likviduje.
Dochází tak k prudkému střídání velmi vysoké a velmi nízké glykemie. To organismus zatěžuje.
Obecně platí, že byste měli jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem, po nich nebudete mít potřebu se zase najíst, takže se nespustí kolotoč, na jehož konci může číhat obezita.
A ta není jediným rizikem. Konzumace potravin s nízkým GI je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob.
Neznamená to, že GI je pro každého při redukci váhy tím nejdůležitějším činitelem, mnoha lidem však může výrazně pomoci.
Lidé se podle Ivy Málkové z hnutí Stop obezitě liší v reakcích na jednotlivé potraviny.
Test vám napoví
V testu zjistíte, jak jste na tom právě vy. Zkuste se navíc zamyslet, po jakých potravinách jsou popisované příznaky nejvýraznější.
test: Jak jste citliví na hladinu cukru? |